MAKTABGACHA TAʼLIM TASHKILOTLARIDA SOGʻLOM OVQATLANISH QOIDALARIGA AMAL QILINISH HOLATLARI OʻRGANILMOQDA

Туман янгиликлари

Amudaryo tumani Sanitariya epidemiologik osoyishtalik va jamoat  salomatligi bo‘limi  mutaxasislari  tomonidan  Amudaryo tumani maktabgacha ta’lim  bo‘limi tasarrufidagi barcha maktabgacha ta’lim muassasalarida  sog‘lom ovqatlanishni  tashkil etish, ta’qiqlangan  mahsulotlarni  tashkilot  hududiga kiritmaslik, ovqatdan zaharlanish  holatlariga  yo‘l  qo‘ymaslik masalalari bo‘yicha  o‘rganish ishlari olib borildi.

O‘rganishlar davomida  MTTlarning  oshxonalari jihozlanishi, tarbiyalanuvchilarning sog‘lom  ovqatlanish tartibiga amal qilishi,   oshxonada taom  tayyorlash jarayonida sanitariya-gigiyena qoidalari  va  normativlariga rioya qilishga doir mavzularida hamshira, oshpazlar va tarbiyachilarga tushunchalar berildi. Shuningdek, Sanitariya epidemiologik osoyishtalik va jamoat salomatligi bo‘limining sanitariya-gigena laboratoriyasiga hududlardagi MTTlarda tayyorlanayotgan, saqlanayotgan oziq-ovqat mahsulotlaridan namunalar keltirildi. Olingan namunalar organoleptika, namlik, kislotalik, kleykovina, ombor zararkunandalari, metall  aralashma, g‘ovakligi, azot nitrat, mahsulotning qaynatilishi, yog‘i, quruq qoldig‘i, ishqoriyligi, undagi  yod miqdori, og‘ir metal tuzlari, tayyor taomlarning termik ishlov berilishi kabilar sutkalik kaloriya  ko‘rsatkichlar bo‘yicha  ko‘rildi.

Sanitariya-gigiyena laboratoriyasida namunalarni  tegishli sanitariya qoida va me’yorlari  va oziq-ovqat  mahsulotlari texnik reglamentlari asosida tekshirildi.

R.Gulmanova, tuman SEO va JSB sanitariya-gigiyena laboratoriya mudirasi.